Volkswagen prestaje sa proizvodnjom automobila sa manuelnim menjačem

Ova vest će mnogima teško pasti, ali sve je izvesnije da ručni menjač neće preživeti tranziciju sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile.

manuelni menjač automobila

Većina komercijalnih električnih vozila zasigurno neće imati ručnu transmisiju. Ono što je verovatno je da će se pojedini popularni modeli i dalje proizvoditi sa ručnim menjačem ili će ostaviti otvorenu mogućnost kupcima da samostalno prilagode vozilo svom ukusu. 

Međutim, postoji velika mogućnost da će to trajati samo dok se ne donese još jedna zakonska regulativa, koja će u potpunosti isključiti ovu vrstu prenosa.

U Volkswagen-u je doneta odluka da od 2023. definitivno počinju drastične promene u proizvodnji.

Kakva su predviđanja za narednih 10 godina?

Većina novih modela koji će biti predstavljeni posle 2023. godine će imati automatski prenos, kako kažu u Volkswagen-u. Iako će ova promena biti najviše zastupljena na evropskom tržištu, sa dolaskom 2030. godine, proširiće se i na SAD i Kinu.

Dakle, kompletna automobilska proizvodnja teži automatizaciji, održivosti i smanjenju emisije štetnih gasova. Zamena motora sa unutrašnjim sagorevanjem, električnim motorima, će direktno uticati i na samnjenje pa i nestajanje ručnih menjača.

U kojoj meri se očekuju promene na različitim tržištima?

U nekoliko narednih godina nas verovatno neće pogoditi ove promene, jer poslednji modeli MkVIII GTI i Golf, R koji su izašli sa ručnim menjačima jesu dobar pokazatelj da Volkswagen neće tako lako odustati od ovog sistema transmisije, pre nego što tržište bude spremno za promenu.

Primera radi, u SAD-u je velika potražnja za automobilima sa automatskim menjačima i to je poznato u Volkswagen-u. Međutim, Volkswagen je tamo prepoznatljiv po manuelnoj transmisiji, pa je teže napraviti zaokret.

prikaz brojeva na manuelnom menjaču

Evropa je sa druge strane, spremnija za Volkswagen modele sa automatskim menjačem, pa će vrlo verovatno na evropskim putevima za kraće vreme biti prisutan veći broj automobila sa ovom vrstom prenosa.

Čak i Tiguan, koji je najavljen kao prvi model čiji će menjač biti zamenjen automatskim, još uvek ima ručni menjač. 

Promena je izvesna bez obzira na sve

Životni vek svakog ručnog menjača je usko povezan sa životnim vekom motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Pošto Volkswagen planira da prestane sa prodajom novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem između 2033. i 2035. godine na većini velikih tržišta, to znači da će do 2030. godine 70% prodaje predstavljati elektromobili.

Zbog ove tendencije na tržištu, potpuno je očekivano da će i način prenosa evoluirati. Kako godine prolaze, motori sa unutrašnjim sagorevanjem će polako ‘’nestajati’’, a sa njima i manuelni menjači.

Na našem tržišu su popularni brojni modeli Volkswagen-a, a naročito Golf, koji je jedan od najpopularnijih modela u zemlji, pa je i čest predmet kupoprodaje.

Da li ste i vi zainteresovani za prodaju polovnog automobila?

Ukoliko ste zainteresovani za besplatnu procenu vredosti vašeg automobila, kontaktirajte nas, i u najkraćem mogućem roku ćemo odgovoriti na vaš upit.

Vršimo otkup svih vrsta vozila po najrealnijim cenama. U ovoj oblasti imamo dugogodišnje iskustvo i vrlo efikasno zadovoljavamo sve potrebe prodavaca.

Otkup automobila je kod nas moguć, bez obzira na stanje vozila. Budite slobodni da nas pozovete i informišete se o procesu kupoprodaje.

FILED UNDER: BLOG