Problem bušenje guma – da li je rešenje nova generacija pneumatika?

Godinama unazad, vodeći svetski proizvođači guma su pokušavali da razviju pneumatik nove generacije – ‘bezvazdušne gume’. Ovakva vrsta guma bila bi otporna na bušenje, smanjila bi troškove održavanja i poboljšala ekološku održivost, a Michelin je u januaru izbacio svoj prvi pneumatik ove vrste.

Skulptura maskote Michelin kompanije

Pneumatici bez vazduha kompanije Michelin 

Gume bez vazduha su u razvoju već godinama, a proizvođači eksperimentišu sa različitim dizajnom. Najnoviji razvoj u ovoj oblasti je Michelin Uptis, guma bez vazduha otporna na bušenje. Michelin je najavio da će sprovesti probu Uptisa na floti DHL kombija u Singapuru 2023. 

Kompanija tvrdi da je guma otpornija na „opasnosti na putu“ od konvencionalnih guma, pa se s njom može prevazići problem zaustavljanja na putu i zamene guma zbog bušenja, što posebno skupo košta vozila za dostavu.

Pored vozila za dostavu, Uptis takođe ima potencijalne prednosti za vozače automobila. Pošto guma nema vazduh, eliminiše problem održavanja pritiska u gumama, što je uobičajen problem za mnoge vozače. Loše održavanje pritiska u gumama može dovesti do smanjenog prianjanja, smanjenog upravljanja i povećanog otpora kotrljanja, kao i veće potrošnje energije i emisije CO2

Pored toga, može izazvati prevremeno i neravnomerno habanje guma i uticati na stabilnost pri kočenju, posebno u mokrim uslovima. Eliminišući potrebu za vazduhom, Uptis bi mogao da učini održavanje guma lakšim i pouzdanijim, poboljšavajući bezbednost i smanjujući troškove.

Ekološka održivost ka kojoj teži kompanija Michelin

Još jedna potencijalna prednost guma bez vazduha je održivost. Michelin, kao i mnoge druge kompanije za proizvodnju guma, poslednjih godina veću pažnju obraća na ekologiju i eksperimentiše sa upotrebom održivih materijala u proizvodnji guma. 

Gume bez vazduha mogle bi se dobro uklopiti sa Michelinovim ciljem „potpuno održive gume do 2050. godine“. Kompanija tvrdi da bi gume bez vazduha mogle da uštede 200 miliona pneumatika godišnje, jer se 12% guma menja pre vremena ako dođe do pucanja, a još 8% zbog prevremenog ili neravnomernog habanja uzrokovanog lošim održavanjem pritiska u gumama.

Da li razmišljate o zameni starog automobila i kupovini novog sa kvalitetnijim gumama?

Ako ste zainteresovani za prodaju vašeg starog automobila, čitav proces možete skratiti i olakšati ukoliko se odlučite da auto prodate našoj agenciji za otkup automobila. Nudimo najpovoljnije cene otkupa, uz efikasnu saradnju. 

Slobodno nas kontaktirajte radi detaljnih informacija i uverite se u kvalitet naših usluga.

FILED UNDER: BLOG