Reciklaža baterija za električne automobile: novi sistem pražnjenja

Kako globalno prisustvo električnih vozila nastavlja da se širi, potreba za efikasnim recikliranjem velikih litijum-jonskih baterija postaje sve važnija. Rešavajući ovu zabrinutost, Bosch Rexroth je razvio inovativni komplet koji automatizuje proces pražnjenja, revolucionarno menjajući recikliranje baterija.

elektirčni automobila na punjaču

 

Uticaj napredne tehnologije recikliranja na životnu sredinu

Revolucionarni automatizovani sistem pražnjenja kompanije Bosch Rexroth predstavlja značajan korak napred u reciklaži EV baterija. Ovaj sveobuhvatni pristup recikliranju omogućava povrat do 95% hemijskih sastojaka baterije, koji se zatim mogu ponovo koristiti u proizvodnji novih baterija. 

Svojom efikasnošću, bezbednosnim karakteristikama i kružnim korišćenjem energije, napori kompanije doprinose održivijoj i ekološki prihvatljivijoj budućnosti električne mobilnosti.

Uprkos potencijalnom napretku u tehnologijama baterija, očekuje se da će litijum-jonski ostati dominantan izbor za električna vozila u narednim godinama. Porsche, na primer, predviđa ovaj trend, sa pomeranjem ka većem sadržaju nikla i smanjenim oslanjanjem na kobalt i mangan u evropskoj tehnologiji baterija.

 

punjenje auta

Kako funkcioniše novi sistem reciklaže? 

Radeći pri impresivnoj brzini od 18 metara u minuti, procesorska jedinica bez napora rukuje komponentama baterije težine do 150 kg. Na ovaj način prazni se osam litijum-jonskih baterija za manje od 15 minuta, što je značajno poboljšanje u poređenju sa napornim 24-časovnim ručnim procesom pražnjenja. 

Štaviše, automatizovani sistem može prepoznati različite vrste dizajna baterija, efikasno minimizirajući rizik od kratkih spojeva i požara.

Energetska efikasnost kao važan aspekt nove metode

Privlačan aspekt ove nove metode je njena energetska efikasnost. Ispražnjene baterije doprinose svojoj preostaloj energiji za napajanje sistema za reciklažu, stvarajući kružni proces koji maksimizira korišćenje resursa. 

Kada se baterijski moduli potpuno isprazne, podvrgavaju se hemijskoj deaktivaciji kako bi se eliminisala preostala energija ili rizik od strujnog udara. Poslednji korak uključuje usitnjavanje baterija i vraćanje vrednih materijala kao što su litijum, kobalt i nikl za reciklažu.

Da li želite da prodate vaš stari automobil i nabavite moderno električno vozilo? 

Ako i vi želite da zamenite vaše staro vozilo sa SUS motorom, za električno vozilo – naša agencija za otkup automobila može vam pomoći. Kontaktirajte nas već danas kako biste se uverili u kvalitet našeg rada!

FILED UNDER: BLOG