Honda pokušava da smanji nivo CO2 emisija usled ekoloških kazni

Crveni Honda automobil na parkingu

Honda pokušava da izbegne evropske kazne o emisijama CO2 udruživanjem sa Teslom i FCA u 2020. godini. 

Tokom sastanka Evropske komisije prošle nedelje, Honda je najnoviji proizvođač automobila koji je izjasnio svoje namere za spajanjem sa drugom kompanijom kako bi uspešno ispunili oštre, evropske zakone koji nalažu da emisije CO2 ne smeju prelaziti 95g po pređenom kilometru.

Kombnovanjem superkredita, stvaraju se alijanse za izbegavanje kazni 

Pravila nalažu da kompanije koje imaju dobru reputaciju, odnosno visok broj emisionih kredita (superkredita) koji se prikupljaju prodavanjem velikog broja modela sa malim nivoom ispuštanja emisija CO2 kao što su električna vozila, mogu prodati te kredite kompanijama koje ne ispunjavaju propisane mere kada su CO2 emisije u pitanju. Grupisanjem ovih kredita, proizvođači automobila mogu da proizvode kombinovane flote automobila po znatno manje rigoroznim ekološkim pravilima. 

Prema poslednjim saznanjima, kompanija Tesla je zaradila više od 1.4 milijarde dolara u periodu od 2016. do 2018. prodavanjem upravo “superkredita” drugim proizvođačima automobila u SAD-u. FCA, odnosno Fiat Chrysler Asocijacija je čist primer zloupotrebe trgovine superkreditima jer je njihovim otkupljivanjem, ova kompanija izbegla ekološke kazne koje su mogle dostići milijarde. Honda pokušava da napravi upravo ovaj potez ali detalji o sporazumu ove dve kompanije još uvek nisu poznati. 

Protest zbog ugljen dioksida

Sve popularnija praksa u EU a uskoro i u celom svetu

Prema dokumentima Evropske komisije, Honda je registrovala samo oko 1000 primeraka svog “E” električnog supermini modela u Zapadnoj Evropi od prošle godine kada je ovaj model izašao, a ta cifra nije ni blizu onoj koja pruža dovoljno superkredita za izbegavanje ekoloških kazni EU. 

Prošle nedelje, Ford je obelodanio svoje planove da napravi CO2 alijansu sa kompanijama Volvo i Polestar, kako bi izbegli kazne zbog visokih emisija ugljen-dioksida. U istovreme, očekuje se i alijansa Toyote i Mazde, dok je Reno otvoren za saradnju jer ispunjava dovoljan broj superkredita

Otkup automobila po fer i korektnoj ceni

Visoke emisije ugljen-dioksida zaista imaju veliki uticaj na kvalitet vazduha i generalno zdravlje kod ljud. Ukoliko imate polovan automobil koji želite da prodate kako bi ste prešli na neku od ekoloških varijanti ili prosto želite da zamenite vozilo nekim novijim modelom, kontaktirajte nas jer mi vršimo otkup svih polovnih automobila, bez obzira na stanje, broj pređenih kilometara ili enterijer. Pored toga, uvek možete da saznate pravu cenu vašeg vozila slanjem upita za besplatnu procenu automobila.

FILED UNDER: BLOG