Izvršni direktor Volkswagen-a izjavio da će pametni automobili promeniti pravila igre

Prema rečima izvršnog direktora Volkswagen-a, pametni automobili će potpuno promeniti pravila igre u automobilskoj industriji, iako svi misle da će to učiniti električni automobili.

prikaz logoa volkswagen

 

Na sajmu automobila IAA u Minhenu, Herbert Diess je izjavio da prelazak na električne automobile nije bio tako veliki izazov, koji je relativno lako savladan.

Softveri i autonomna vožnja su pravi izazov

‘’Autonomna vožnja će zaista promeniti našu industriju, kao nijedna druga inovacija do sada’’, rekao je izvršni direktor Volkswagen Grupe, Herbert Diess na otvaranju sajma automobila IAA u Minhenu.

Prelazak na električne autombile bio je ‘’nekako lak’’ zadatak u poređenju sa prelaskom na pametne automobile, koji nam tek sledi.

‘’Pravu promenu pravila igre u automobilskoj industriji će prouzrokovati softver i autonomna vožnja’’, dodao je Diess.

Diess ima za cilj da prestigne Teslu i pretvori Volkswagen Grupu u najvećeg svetskog proizvođača i prodavca električnih automobila do 2025. godine.

Ciljevi za godine koje su pred nama

Takođe, cilja softverske usluge za autonomne automobile, koje smatra stubom poslovanja u budućnosti automobilske industrije. Zbog toga je Volkswagen kupio softver za samostalnu vožnju, startup-a Argo AI, čiji je partner i Ford.

Volkswagen očekuje 1.200.000.000 evra od prodaje softvera u automobilskoj industriji do 2030. godine, što čini približno četvrtinu globalnog tržišta. Takođe se očekuje da će se kasnije ta brojka barem udvostručiti.

‘’Do 2030. godine, oko 85% našeg poslovanja činiće automobili, privatni automobili i automobili za iznajmljivanje, a ostalih 15% će činiti šatlovi i ostale usluge mobilnosti’’, rekao je Diess.

Volkswagen-ovo ID Buzz AD1 test vozilo koristi lidar sistem na krovu, koji mu pomaže da sam proceni udaljenost od drugih objekata i sam upravlja vožnjom. 

prikaz saobraćaja na ulici

Pritisak organizacija za zaštitu životne sredine na automobilsku industriju

Diess je govorio i o pritisku organizacija za zaštitu životne sredine, koji se konstantno povećava.

Evropska komisija je u julu 2021. predložila zabranu prodaje novih benzinskih i dizel automobila od 2035. godine. 

Pritisak se povećava i sa strane Nemačke Nevladine Organizacije za Zaštitu Okoline, koja je izjavila da će preduzeti sve moguće legalne akcije protiv nemačkih proizvođača automobila, uključujući i VW, ako ne uspeju da pojačaju svoju politiku u borbi protiv klimatskih promena.

Volkswagen najavljuje novi električni kombi sa samostalnim sistemom upravljanja za 2025.

Volkswagen je na sajmu predstavio test vozilo ID Buzz AD1, verziju sa samostalnim sistemom upravljanja, nadolazećeg električnog kombija ID Buzz.

Uskoro bi trebalo da bude testiran na ulicama Minhena, rekli su iz VW. U prodaji bi trebalo da se pojavi od 2025. godine.

Tradicionalni proizvođači automobila i tehnološke kompanije uložili su milijarde dolara u prošloj deceniji kako bi ostvarili viziju automobila bez vozača, ali robotizacija za sada ostaje nedostižna zbog tehničkih i regulatornih prepreka koje zahtevaju stalno prisustvo ljudi.

U Srbiji se u skorije vreme ne očekuju niti slične regulative, niti inovacije, ali je sigurno da u nešto daljoj budućnosti možemo da očekujemo čak i veći broj vozila sa samostalnim sistemom upravljanja na našim putevima.

Da li razmišljate o prodaji svog automobila?

Ukoliko razmišljate o prodaji svog automobila, možete nas kontaktirati i informisati se o otkupu i svim pogodnostima koje nudimo za vas.

Vršimo otkup automobila i svih ostalih vrsta vozila već dugi niz godina. U tome imamo veliko iskustvo i svakom prodavcu se trudimo da pružimo upravo ono što potražuje.

Takođe, vršimo besplatnu procenu vrednosti vozila, čime se trudimo da prodavcima ukažemo poverenje.

FILED UNDER: BLOG