Broj dizel automobila nastavlja da opada – Da li se bliži kraj ovoj vrsti autombila?

Dizel automobil na benzinskoj pumpi

Broj ponude vozila sa dizel motorom, kao i njihova cena na svetskom tržištu nastavlja da opada, pa ne možemo da ne postavimo pitanje – Da li se bliži kraj vozila sa dizel pogonom? 

Renault je postao prvi proizvođač koji je odlučio da desetkuje veliki broj dizel modela iz svoje postave, upravo zbog pada zainteresovanosti tržišta za njih, ali i zbog lakšeg poštovanja zakona o emisionim regulacijama koji su, za sada, najstrožiji u Evropi. 

Istraživanja pokazuju da se broj prodatih dizel automobila u Velikoj Britaniji prepolovio u poslednjih pet godina. 

Koliko je Renault ozbiljno shvatio situaciju kada je u pitanju izbacivanje dizel modela, govori nam i činjenica da će, do kraja godine, u njihovoj ponudi ostati samo jedan model, Megane hečbek, koji će koristiti dizel motor, dok Kadjar SUV, Captur Crossover i Clio Supermini, od 2021. godine, neće biti dostupni u dizel varijanti.

Fotografija benzinske pumpe noću

Početkom oktobra ove godine, zvaničnici Forda su doneli odluku da izbace iz proizvodnje, Fiesta modele sa dizel motorima jer je ovaj model beležio samo 3% prodaje, dok su iz Mazde javili da će model Mazda 6 do kraja godine biti dostupan samo sa benzin motorom.

Istraživanje koje je objavio britanski “Autocar” pokazuju da su u Velikoj Britaniji, bilo dostupne čak 493 različite varijante vozila sa dizel motorima. Te varijante, međutim, podrazumevaju samo putnička vozila, kamione, pik-ap kamione i kombije sa manuelnim prenosom brzine. 

Ta cifra se danas spustila na samo 267 vozila, a to je bez računanja dizel modela koji će početkom 2021. godine biti povučene iz proizvodnje

Proizvođači kao što su Alfa Romeo i Jaguar, su međutim, povećali proizvodnju dizel vozila tokom ovog perioda od pet godina, ali su oni u znatnoj manjini kada uzmemo u obzir način poslovanja svih ostalih većih proizvođača automobila

Opadanje proizvodnje i zainteresovanosti za dizel vozila nije neočekivana pojava. Proizvođači kao što su Porsche, Toyota, Volvo i Fiat su odlučili ili da u potpunosti obustave proizvodnju vozila sa dizel motorom ili da je znatno smanje tokom proteklih nekoliko godina. Čak i brendovi koji su bili verni proizvodnji automobila sa dizel motorom, kao što su BMW, Vauxhall i VW Grupa su drastično smanjili svoju proizvodnju.

Mercedes-Benz je jedini veliki, nemački brend automobila koji je održao svoju ponudu dizel vozila tokom perioda od poslednjih 5 godina. Međutim, ova firma kao i mnogi giganti auto industrije, se uzdaju u sigurnu budućnost električnih vozila i hibrida što govori i njihov sve veći broj ponude vozila sa pogonom na “čistu” energiju. 

Otkup automobila po fer i korektnoj ceni

Iako se u svetu dizel vozilima bliži kraj, ona su i dalje jako prisutna na ulicama. Ukoliko želite da ispratite trendove i prodate vaše dizel vozilo (ili bilo kog drugog polovnjaka), kontaktirajte nas jer mi vršimo otkup svih polovnih automobila, bez obzira na stanje, broj pređenih kilometara ili enterijer. Pored toga, uvek možete da saznate pravu cenu vašeg vozila slanjem upita za besplatnu procenu automobila.

FILED UNDER: BLOG