Dozvoljena brzina kretanja na ulicama Pariza sada je 30km/h

Od 30. avgusta 2021. godine ulice Pariza više nisu mesto gde se možete nadati brzoj vožnji. Brzina kretanja motornim vozilom je ograničena na 30km/h u skoro svim delovima grada, kako prenosi RFI (francuski internacionalni radio).

znak za ograničenje brzine

Ova odluka je deo inicijative pariške gradonačelnice Anne Hidalgo sa ciljem da se smanji broj vozila u gradu, što će imati mnogostruke pogodnosti za građane kako ona smatra. 

Šta je glavni cilj uvođenja novog ograničenja brzine? 

Nove ekološke mere su u skladu sa preporukom Svetske Zdravstvene Organizacije iz meseca maja 2021. godine, kada je predloženo da se smanji brzina kretanja u gradskoj zoni.

Glavna namera gradskih vlasti je povećavanje stepena bezbednosti u saobraćaju, smanjivanje broja nezgoda izazvanih brzom vožnjom i umanjivanje buke proizvedene od strane vozila.

Bitno je napomenuti da 60% teritorije Pariza već ima potrebno ograničenje brzine, dok su neki bulevari pretvoreni u pešačke zone ili jednosmerne ulice, nakon što je upravu grada preuzela gradonačelnica iz socijalističke stranke. Najavljeno je da će pravila strogo važiti za sve učesnike u saobraćaju, kao i da će sankcije biti veoma rigorozne. 

Zamenik gradonačelnice David Belliard izjavio je za novine FranceInfo da je glavna namera sprovođenja inicijative u transformaciji javnog prostora. Cilj je promocija kretanja, vožnje bicikla i korišćenje javnog prevoza, pre nego automobila. 

prikaz znaka stopa

Nisu svi u potpunosti saglasni sa novim ograničenjima

Pojedini vlasnici automobila nisu u potpunosti zadovoljni novim pravilima, dok su dostavljači i taksisti najglasniji u kritikama. Potencijalno najveći problem se može javiti zbog velikog broja onih koji putuju iz okoline Pariza ka radnim mestima i primorani su da koriste svoje automobile za transport.

Kritičari nove politike ističu da bi jedan od problema upravo moglo biti stvaranje još veće gužve, nego što je to do sada bio slučaj, što bi prouzrokovalo kontraefekeat. Ipak, ankete pokazuju da najveći broj Parižana podržava nove odluke gradskih vlasti sa ciljem smanjenja zagađenosti i novog odnosa ljudi prema automobilima.

Očekivanja su da nova pravila ograničenja brzine neće obuhvatiti prometne gradske puteve na periferiji, kao ni autoputeve, kako bi saobraćaj i transport ipak mogli da se obavljaju nesmetano.

U Francuskoj je već preko 200 gradova implementiralo istu politiku i to veoma uspešno za sada, dok se očekuje da to bude slučaj i sa većim gradovima u narednom periodu. Druge zapadne evropske zemlje kao što su Velika Britanija, Holanija i Španija preuzele su slične korake.

Kod nas još uvek ne postoje naznake da će doći do sličnih inicijativa gradskih vlasti. Za sada je sve veći broj vozila na ulicama, a ukoliko želite da se rešite starog automobila i pređete na neki drugi vid transporta, naročito ukoliko živite u samom centru grada, spremni smo da obavimo kupovinu vašeg vozila. 

Da li želite da prodate stari automobil?

Ukoliko ste zainteresovani za prodaju starog vozila, kontaktirajte nas, jer smo spremni da obavimo otkup automobila u bilo kom stanju.

Nudimo besplatnu procenu vozila i realne cene za vaše automobile, dok otkup polovnih automobila obavljamo veoma brzo i efikasno. 

Pozovite nas i sami proverite zašto smo najbolja firma za otkup vozila u celoj zemlji.

FILED UNDER: BLOG