Zašto je Tesla primorana da privremeno povuče 285.000 automobila iz Kine?

Naime, greška u sistemu se javila kod modela Mazda 3 i Mazda Y, a odnosi se na problem sa opcijom za tempomat, jer je njenim kvarom dolazilo do naglih promena brzine što može biti poprilično nezgodno u saobraćaju.

prikaz zgrade sa logoom Tesla

Nekoliko zabeleženih slučajeva primoralo je kompaniju Tesla Motors da povuče 285.000 modela, kako bi tehničke greške na automobilima bile sanirane. Konkretnije, u pitanju je 211.000 Tesla 3 modela, 35.000 Tesla 3s, kao i 39.000 Tesla Y terenaca, svi proizvedeni u Teslinoj kompaniji u Šangaju.

Brza i profesionalna reakcija kompanije Tesla

Iz Kineske državne administracije za regulaciju tržišta, navode kako su se pojedini vozači gorepomenutih modela žalili da se opcija za tempomat uključuje nakon promene brzine na menjaču, dok nakon toga dolazi do naglog ubrzavanja automobila.

Iz kompanije Tesla su samoinicijativno rešili da se pozabave problemom ubrzo nakon što je uočen. Naime, objavljena je zvanična izjava na kineskoj društvenoj mreži Weibo, gde se izvinjavaju svim vozačima za bilo kakve nelagodnosti koje su učinjene tokom vožnje, kao i da će striktno pratiti zakonsku regulativu u skladu sa nastalim problemom. 

Svi vlasnici pomenutih automobila dobiće besplatnu korekciju na softveru vozila, a čini se da je za sada dati problem vezan jedino za automobile proizvedene u kineskoj fabrici, što ostaje upitno.

Tesla logo na pumpi

Međutim, uprkos brzoj i profesionalnoj reakciji čelnih ljudi kompanije, uviđamo da problem datira od ranije. Tokom proteklih meseci, nekoliko kineskih regulatornih agencija izrazilo je sumnju u kvalitet vozila proizvedenih u već pomenutoj fabrici. 

Pored toga, zabeležen je jedan izolovan i individualan slučaj protestvovanja, kada je demonstrant optužio proizvođača za neispravne kočnice.

Karakter posledica po kompaniju Tesla ostaje upitan

Smatra se da su ova dešavanja prouzrokovala smanjenu prodaju automobila tokom aprila u Kini. Brojke to mogu i da potvrde, s obzirom da je u pomenutom mesecu prodato samo 11. 671 vozilo, što je znatno manje nego u martu kada je taj broj bio 35.478. Iako je u maju došlo do povećavanja na 21.936 vozila, to je ipak dosta manji broj u odnosu na mart.

Trenutno je celokupan problem vezan za Kinu, ali se postavlja kakve će posledice ostaviti 35.000 modela Tesla 3s koji su uvezeni, a nije još uvek potvrđeno u kojoj fabrici su proizvedeni.

Tesla modeli automobila postaju sve zastupljeniji na svetskom tržištu, dok ovaj problem može imati manje ili veće štete po dalji nastavak njihovog poslovanja u Kini. Sa druge strane, kod nas  još uvek nije ni zaživela prodaja pomenutih automobila, ali se nadamo da će se to ubrzo desiti, te da ćemo moći da se postepeno prebacujemo na električne automobile pogodnije za životnu sredinu.

Da li prodajete polovno vozilo?

Ukoliko ste zainteresovani za prodaju starog vozila, kako bi nabavili bolji i opremljeniji automobil ili zbog novih reglatornih mera u vezi sa emisijom štetnih gasova, možete nas kontaktirati.

Ne ulazimo u vaše razloge, dok sa druge strane otkupljujemo sve vrste polovnih automobila u bilo kom stanju.

FILED UNDER: BLOG