Volkswagen grupa potvrdila pozitivan finansijski izgled za 2020. godinu

Muškarac koji drži volan Volkswagen automobila

Direktor Herbert Dies, izjavljuje da je Evropa bila pogođena pandemijom u većoj meri od ostalih kontinenata ali da su vrednosti na tržištu povećale

Volkswagen grupa je izjavila da je njen cilj da postane lider u proizvodnji prevoznih sredstava na električni pogon znatno ubrzana zbog pandemije korona virusa.

Komentari direktora grupe Herberta Diesa su bili pozitivni, iako je Volkswagen grupa doživela veliki udarac na svetskom tržištu. Njihove akcije su bile u padu prvih 8 meseci od početka finansijske godine. 

Ukupno 5,6 miliona vozila je bilo isporučeno pre kraja avgusta, što je drastično niža cifra u poređenju sa prošlogodišnjom cifrom od 7,1 miliona. 

Pandemijom je najviše pogođeno tržište Zapadne Evrope gde je prodaja opala za čak 30% dok je tržište Volkswagen grupe u Kini, njihovom najprofitabilnijem tržištu, zabeležilo najmanji pad, od 11,5%. 

I pored drastičnog pada u prodaji, Voklswagen grupa je uspela da podigne cenu akcija na svetskoj berzi za 0,4%. Stručnjaci izjavljuju da se ovo desilo zbog toga što je došlo do smanjenja količine automobila u inventaru i zbog pauza u proizvodnji novih modela. 

Prikaz grafikona na monitoru

Proizvođači automobila, poznati po velikoj količini vozila koje proizvode kao što su Volkswagen, Škoda i Seat su bili na najvećem udaru tokom pandemije jer im je prodaja opala za gotovo 23%. Premium brendovi poput Audija i Lamborginija su zabeležili pad od 16% a sportski i luksuzni brendovi poput Bentlija, Poršea i Bugatija za samo 5,6%. 

Međutim, Voklswagen je dobio više od 30,000 narudžbina koje uključuju i rezervacije za model ID 3 električni model kojeg su predstavili u januaru ove godine, izjavljuje Dies. Ambicije kompanije za najnovije pokrenuti ID 4 model dostižu čak i do 500,000 prodatih vozila do 2025. godine. 

DIes je završio izlaganje na ovu temu tako što je izjavio da je Volkswagen grupa bolje pripremljena od svojih konkurenata u trci za “elektrifikaciju” vozila i uvođenju strožijih mera za smanjenje CO2.

Otkup automobila po fer i korektnoj ceni

A ukoliko vi imate polovan automobil koji želite da prodate, kontaktirajte nas jer mi vršimo otkup svih polovnih automobila, bez obzira na stanje, broj pređenih kilometara ili enterijer. Pored toga, uvek možete da saznate pravu cenu vašeg vozila slanjem upita za besplatnu procenu automobila.

FILED UNDER: BLOG