Toyota smanjuje proizvodnju vozila u oktobru

Toyota predstavlja svetskog lidera u kategoriji najprodavanijih automobila. Međutim, velika kriza u vezi sa nestašicom čipova-poluprovodnika ima ogroman uticaj na količinu proizvedenih vozila za Toyotu u ovom trenutku.

Hibrid Toyota

Smanjena produktivnost japanskog giganta

Kao rezultat nestašice, iz Tokija su objavili da će proizvodnja za oktobar 2022. iznositi 800.000 jedinica, što je za nekih 100.000 manje od prosečnih rezulatata kompanije. Prema procenama, smatra se da će ovaj problem biti aktuelan do proleća naredne godine.

Sam plan kompanije za 2022. godinu je bio vrlo ambiciozan. Naime, Toyota je u svojoj viziji imala za cilj da proizvede blizu 10 miliona vozila ove godine. Međutim, nisu uspeli da unaprede strategiju, usled neadekvatnog prilagođavanja tržištu. Plan je bio da se poslednjih meseci ove godine proizvodi preko 900.000 jedinica, ali je sada taj prosek smanjen na oko 850.000.

Toyota električni motor

Iako su procene japanskih proizvođača automobila bile pozitivne, nestašica čipova je i dalje prisutna. Razlog tome je sve veća proizvodnja električnih automobila kojima su potrebni poluprovodnici. Takođe, posledice pandemije i dalje primetno utiču na proizvodnju i nabavku ovih delova.

Želite da prodate automobil?

Ukoliko želite da se pripremite za kupovinu novog automobila i što bolje unovčite prodaju starog, potreban vam je kvalitetan kanal za otkup automobila. Pošaljite nam upit i dogovorićemo besplatnu procenu vozila u vreme i na lokaciji koje vama odgovaraju.

FILED UNDER: BLOG