Tesla koristi ‘vision’ sistem za računanje udaljenosti pri parkiranju

Kompanija Tesla je objavila kako će od sada njihov sistem za bezbednost u Tesla električnim vozilima znati koliko je automobil udaljen od prepreka prilikom parkiranja, na osnovu podataka njihovih ugrađenih kamera.

Tesla električni automobil

Nova funkcija za bolji sistem bezbednosti

Nakon brojnih priča o njegovom izlasku, Tesla sada uvodi novu funkciju – sistem parkiranja zasnovan na ‘vision’ principu. Kao i kod prethodnih ažuriranja Teslinog autopilota i beta mogućnosti samostalne vožnje, određeni vlasnici su oduševljeni ovim sistemom za pomoć pri parkiranju. Ipak, drugi smatraju da je na njemu potrebno još raditi.

Teslini sistemi za pomoć pri parkiranju nikada nisu bili tako sjajni, niti su bili bezbednosni segment na koji se kompanija fokusirala. Međutim, novom tehnologijom oni to žele da promene. Uz ovaj način parkiranja, kamere mogu da „vide“ i procene okolinu automobila, slično kao osoba.

Umesto da se oslanja na bilo kakve senzore ili radare, Teslin sistem analizira udaljenost oko sebe jednostavno – na osnovu pregleda kamera. One bi trebalo da rade zajedno sa ugrađenim procesorom u automobilu, kako bi otkrile šta se nalazi oko automobila i pomogle vozaču da ga bezbednije parkira.

Zanimljivo je da se Tesla automobili još ne parkiraju sami. Umesto toga, oni samo pokazuju vozaču udaljenost do okolnih objekata kako bi pomogli pri parkiranju. Drugim rečima, trebalo bi da pružaju vizuelne i audio signale za vozača, makar trenutno bez automatizacije. Ova funkcija koristi mrežu zauzetosti da predvidi obrise objekata visoke definicije, 360 stepeni oko automobila.

Na Teslinim forumima i društvenim mrežama ima dosta priče o tome u kojim slučajevima su tačno automatizovane funkcije aktivne. Trenutno postoji konsenzus da se u okviru ovog ažuriranja dobijaju audio i vizuelna upozorenja koja pomažu u navođenju, ali ne i tenhologija za ‘automatsko parkiranje’.

Tesla logo

Da li želite da zamenite stari i kupite novi električni automobil?

Ukoliko ste zainteresovani za zamenu starog automobila kako biste nabavili auto novije generacije sa elektricnim motorom – naša agencija za otkup automobila je pravo mesto za vas. Nudimo najpovoljnije cene i jednostavan dogovor. Možete nas kontaktirati putem online forme ili broja telefona i dobiti sve potrebne informacije!

FILED UNDER: BLOG