Startup za proizvodnju električnih vozila “Nikola”, plasiraće svoje prve električne kamione

Nikola je američka startup firma za proizvodnju električnih kamiona, koja ima za cilj da tokom 2022. godine plasira 30 kamiona na baterijski pogon (BEV), kao i 70 primeraka na hidrogenski pogon sa ćelijama goriva (hydrogen fuel-cell).  

Nakon nekoliko teških godina, Nikola je proizveo dva električna kamiona za kompaniju u Južnoj Kaliforniji, pre nego što započne kompletnu proizvodnju u 2022. godini i značajno proširi svoje poslovanje.

Kamioni na auto putu

Šta znamo o kompaniji Nikola?

Nikola je startup za proizvodnju električih kamiona, koji je imao nekoliko uspona i padova pre nego što je stao na noge.

Tokom 2020. godine, osnivač i izvršni direktor Trevor Milton bio je pod istragom vlade, pa je zbog toga odlučio da podnese ostavku. Sve to se kasnije odrazilo na General Motors da odustane od planirane saradnje sa startup firmom.

Milton je tokom 2021. godine zaista i optužen za prevaru, te je firma potpuno promenila fokus sa proizvodnje Badger kamioneta, koji je u prvoj verziji poslovanja trebao da preuzme General Motors.

Trenutno usmerenje startup firme Nikola

Od kraja 2021. godine dva električna kamiona na baterije (BEV tehnologija) su na pilot programu od strane kompanije Total Transportation Services Inc. (TTSI), koja posluje na teritorijima Los Angeles i Long Beach.

Tre BEV modeli kamiona kompanije Nikola imaju domet od 563 km zahvaljujući bateriji pd 753.0-kWh i ukupno 645 konjskih snaga, dok je maksimalna moguća brzina 120 km/h.

Baterije kamiona je moguće napuniti od 10 do 80% za samo dva sata!

Iz kompanije Nikola takođe planiraju potpuno električne kamione na hidrogenski pogon (FCEV), koji će imati mogućnost dometa tokom putovanja od 804 km.

TTSI kompanija ima nameru da tokom naredne dve godine nabavi 100 električnih kamiona (30 BEV i 70 sa FCEV tehnologijom) startup-a Nikola.

Nikola će morati da dostavi 30 električnih kamiona modela Tre BEV tehnologije tokom 2022. godine i 70 primeraka Tre FCEV tehnologije tokom 2023. godine.

Zanimljivo je ugledati ime koje je dobro poznato za naše podneblje, naročito kada se spominje u pozivitnom kontekstu kao što je proizvodnja električnih vozila. Možda se neki od primeraka električnih kamiona startup-a Nikola nađu i kod nas u budućnosti. Ovde je fokus vozača i dalje u najvećoj meri na kupopordaji polovnih automobila.

Točkovi na kamionu

Da li prodajete sopstveno polovno vozilo?

Ukoliko vam je potreban otkup polovnih automobila kako biste se rešili vozila koja vam samo zauzimaju mesto i prave trošak, mi vam nudimo pravo rešenje.

Kao firma za kupovinu polovnjaka, kotiramo se kao veoma efikasni i profesionalni u svom poslu. 

Otkupljujemo doslovno bilo šta to imate da prodate, dajemo novac odmah na ruke i vršimo besplatnu procenu vrednosti!

FILED UNDER: BLOG