Siva – najpopularnija boja novih automobila u 2020

Najveći broj automobila prodatih u 2020. godini su bili sive boje. U Velikoj Britaniji, od ukupne cifre prodatih automobila koja iznosi 1,63 miliona, čak 24.3% je bilo sive boje, 19.9% je bilo crne, 17,4% bilo bele dok su veoma mali procenat zauzimale boje poput plavoe, crvene i srebrne. 

prednji deo mercedesa sive boje

Najveća promena, međutim, je zabeležena kod automobila crvene boje gde se na tržištu Velike Britanije u 2020. godini prodalo samo 147.200 primeraka u odnosu na 200.000 primeraka godišnje što je bio standard prodaje crvenih automobila u Velikoj Britaniji još od 1997. godine. 

Međutim, ono što je fasciniralo mnoge analitičare širom sveta je činjenica da je prodaja automobila žute boje skočila za čak 50%. 

Takođe, istraživanja su pokazala da postoji veza između boje automobila i vrste goriva. Naime, najviše vozila sive boje su bili automobili sa konvencionalnim gorivima kao što su dizel i benzin, električni automobili se prema ovoj statistici prodaju najviše u beloj boji, dok se u crnoj najviše prodaju vozila sa hibridnim pogonom.

sivi audi na putu

Poslednji put kada je ne-monohromatska boja automobila bila blizu vrha prodaje je bila u 1999. godini kada su se najviše prodavali plavi automobili, međutim, od 2000. pa do 2008. godine srebrna je imala potpuni primat, pre nego što su crni, beli i sivi automobili počeli da se bore za nadmoć. 

Sivi automobili svih proizvođača su se prodavali u velikoj meri, dok su se čuveni Volkswagen Golf i Mercedes-Benz A klase su takmičili za titulu najprodavanijeg belog i crnog automobila. Plava boja se uglavom vezuje za Fordove automobile, dok su najprodavaniji automobili crvene boje, uglavnom marke Opel.

Otkup automobila po fer i korektnoj ceni

Ukoliko imate polovan automobil koji želite da prodate i da nakon njega pređete na vozilo sa električnim pogonom, kontaktirajte nas jer se naša agencija za otkup polovnih automobila bavi otkupom svih polovnih automobila, bez obzira na stanje, broj pređenih kilometara ili enterijer. Pored toga, uvek možete da saznate pravu cenu vašeg vozila slanjem upita za besplatnu procenu automobila.

 

FILED UNDER: BLOG