Porsche radi na razvoju sintetičkog goriva

Prikaz prednjeg točka sivog automobila marke PorcheIako čitava automobilska industrija ubrzano radi na razvoju električnih automobila, motori sa unutrašnjim sagorevanjem neće nestati sa tržišta tako brzo. Razlog leži u činjenici da velika većina vozila koja se danas prodaju koristi naftu.

Zbog toga bi sintetičko gorivo moglo povećati ekološku vrednost većine vozila koje viđamo danas na drumu. 

Porsche kompanija radi na razvoju sintetičkog goriva, kako bi njihovi automobili sa standardnim motorima bili “čisti” poput električnih vozila. 

Kako Porsche planira da razvije sintetičko gorivo?

Ekološko gorivo kao ekvivalent električnim vozilima?

Gorivo na bazi ugljenika biće testirano 2022. godine, uključujući novi trkački automobil Porsche 911 GT3 Cup. Ovo gorivo koristi ugljen-dioksid (CO2) i sastojke vodonika, a proizvode se iz obnovljivih izvora energije, što značajno smanjuje emisiju gasova u poređenju sa dizelom i benzinom.

Potencijal sintetičkog goriva prepoznale su i druge velike kompanije poput kompanija Audi, Bosch i McLaren, koje već godinama rade na razvoju ove vrste tehnologije. 

Ipak, Porsche tvrdi da mogu da naprave motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji će biti ekvivalent električnom vozilu, a koje će koristiti sintetičko gorivo nazvano eGorivo.

Konačni rezultat bi trebala biti tečnost koja će se sagorevati isto kao benzin od sirove nafte, ali tako da ne utiče na klimu i zagađenje. Barem u teoriji. O ovoj temi govorio je potpredsednik Porsche-a za Motorsport i GT Automobile, Frank Valiser.

On je naveo da će kompanija imati spremnu prvu seriju sintetičkog goriva od 130.000 litara spremnu za testiranje do 2022. godine. Ostaje da se vidi da li će ova revolucionarna ideja dati očekivane rezultate i zaživeti na svetskom tržištu, a ono što je evidentno je da će budućnost automobilske industrije stići brže nego što mislimo. 

Kožni enterijer automobila PorcheDa li želite da prodate automobil?

Naša agencija za otkup automobila otkupljuje sve vrste vozila, nevezano za gorivo koje koriste, pređenu kilometražu, enterijer i vozno stanje. 

Osim toga, vršimo procenu vrednosti vašeg automobila potpuno besplatno jednostavnim popunjavanjem online formulara. Kontaktirajte nas, a mi ćemo u najkraćem roku izaći na teren i otkupiti vaše vozilo po tržišnoj fer ceni.

FILED UNDER: BLOG