Porsche prestaje sa proizvodnjom dizelaša

Nemački brend Porsche potvrdio je da više neće prodavati dizel automobile u svom asortimanu. Evo kako će se to odraziti na kompaniju.

porše macan dizel

Porsche, koji je deo šire Volkswagen grupacije koja je bila u centru Dizelgejt skandala, već je predstavio novu generaciju SUV modela Cayenne bez opcije sa pogonom na dizel gorivo. To znači da više neće biti loženje ulja u Panameri, i Cayenu, a finalni model Macan S diesel je sišao sa proizvodne trake.

Možda deluje kao da je uklanjanje modela Macana iz asortimana deo ,,trenutne konsultacije sa vlastima u vezi sa još jednim ažuriranjem softvera“. Ovo bi značilo da je Porsche ipak odlučio da se ratosilja modela, umesto da ga prepravlja za procenu emisija u okviru novih svetskih standarda.

Šta to znači za Porše?

Koliko je ovo bitna vest? Porsche je izdao saopštenje u kojem je izgledalo kao da se previše trude da nas ubede kako ovo nije velika stvar.

,,Dizel motori tradicionalno imaju manje važnu ulogu u Poršeu. Porše ne razvija ili izgrađuje sopstvene dizel motore. Trenutno, tražnja za dizelašima je u opadanju, dok se interesovanje za hibride i benzince povećava značajno“, rečeno je u saopštenju.

Brend je zatim pojasnio svoj stav, tako što su rekli da će disel model Cayena biti ponuđen u budućnosti, ali su odbili da kažu kada će se to tačno desiti. Ovo verovatno ima smisla za Porše, imajući u vidu sve veće restrikcije na dizel vozila i opadajuću tražnju. To je cela istina u ovoj situaciji.

Porše se propisno izblamirao, ali možemo reći ne svojom krivicom. Kao što je navedeno, za razliku od čuvenih bokser motora, Porše ne razvija dizel motore, već ih preuzima od svoje roditeljske kompanije i vrši sitna prilagođavanja za svoje modele.

Nakon što su morali da izdaju povlačenja za svoje Cayen i Macan modele, još nije sigurno da li su popravke na njima dovoljne, pa nije nemoguće da će Porše zapravo morati da otkupi sve proizvedene dizel modele!

Dok Porše otkupljuje svoje automobile sa neispravnim softverom, mi radimo otkup polovnih automobila svih vrsta i u bilo kom stanju.

FILED UNDER: BLOG