Pad proizvodnje vozila u Velikoj Britaniji za 41.5% tokom septembra

Tokom meseca septembra 2021. godine, tržište Velike Britanije je zabeležilo pad proizvodnje od 41.5%, sa ujedno najgorim rezultatima od 1982. godine. Ovo je bio treći mesec za redom kako proizvodnja opada i vrhunac dosadašnje krize.

prikaz crnog parkiranog automobila

Pad je osetno primetan u poređenju sa septembrom 2020. godine, kada je proizvedeno 114,732 automobila, da bi tokom septembra 2021. godine iz fabrike izašlo samo 67,169 vozila.

Šta uzrokuje pad proizvodnje automobila?

The society of motor manufacturers and traders (SMMT), ustanovilo je da se glavni problem nalazi u nedostatku čipova za automobile. Izračunali su da je čak 83% proizvođača bilo pogođeno ovim nedostatkom, koji je ujedno uzrokovao i povećanja cena na tržištu.

Dobavljači delova u Velikoj Britaniji su za sada potrošili 2,4 milijarde funti kako bi nadoknadili dodatne troškove nedostataka delova, a to je novac koji je praktično nemoguće povratiti.

Istraživanja su pokazala da više od polovine vlasnika firmi za proizvodnju ne očekuje da se povećaju mogućnosti za boljim snabdevanjem sve do trećeg kvartala 2022. godine. Nešto više od trećine firmi će čak morati da smanji obim posla svojim radnicima zbog ovog nedostatka.

Makar jedna u 10 firmi je bila prinuđena da otpusti radnike i restrukturiše svoje sektore. I dalje većina ljudi krivca za ovu krizu vidi u pandemiji korona virusa i zahteva pomoć kako bi se rešili problemi.

prikaz parkiranih automobila na velikom parkingu

Da li se vidi svetlo na kraju tunela?

Proizvodnja je opala kako za domaće, tako i za prekomorsko tržište. Što se tiče teritorije Velike Britanije, snabdevanje vozilima za domaće kupce je opalo za 47,%, dok je za međunarodno tržište bilo manjka od 39.6%. Samo je 14,297 automobila iz fabrike izašlo namenski za britance, dok je na međunarodno tržiše izašlo svega 52,872 vozila.

Mike Hawes, direktor SMMT-a izjavio je sledeće: “Znatan pad proizvodnje automobila u septembru nastavlja zabrinjavajući trend za nekoliko meseci unazad. Industrija nastavlja da se bori sa posledicama krize uzrokovane pandemijom i nedostaciam poluprovodnika”. Ova ne tako optimistična izjava ne može uliti puno nade proizvođačima.

Dok je veći deo autoindustrije u minusu, proizvodnja svih vrsta električnih vozila cveta i iz meseca u mesec ruši rekorde, makar kada se govori o tržištu Velike Britanije. Samo je u septembru 2021. godine proizvdeno 21,679 električnih, automobila što je skoro trećina ukupne proizvodnje za ceo mesec.

Jedina svetla tačka trenutno jeste proizvodnja električnih vozila, koja nastavlja da raste i preuzima primat na svim tržištima. Samo u Velikoj Britaniji je proizvedeno 158,710 električnih automobila od početka 2021. godine.

Ipak, električni automobili nisu dovoljni kako bi popravili celokupni prosek i vratili ovo tržište na noge, a smatra se da će biti potrebno sačekati drugu polovinu 2022. godine da stvari dođu ponovo na svoje.

Ni tržište u Srbiji nije ostalo imuno na sveukupnu krizu automobilske industrije, sa tim da se kupci poprilično oslanjaju na polovne automobile. Sve popularniji način da se lepo zaradi od starog vozila i uštedi novac za kupovinu novog.

Da li vas zanima prodaja starog vozila?

Otkup polovnih automobila je naša specijalnost, a ukoliko imate bilo šta da prodate, kontaktirajte nas. Kupujemo bilo kakve automobile u svim stanjima, bez obzira da li su havarisani, udareni ili stari.

Nudimo realnu cenu nakon besplatne procene vrednosti. Imamo tim stručnjaka koji već dugi niz godina svoj posao obavlja veoma efikasno i na vreme. Uverite se i sami u naš profesionalizam.

FILED UNDER: BLOG