Opel profitabilan prvi put posle 20 godina

Nakon što je prošle godine nemački brend prešao u ruke francuske PSA grupacije, Opel je uspeo da se transformiše iz firme koja je bila na gubitku u kompaniju koja je postala profitabilna. Iako je PSA očekivao da će Opel i njegova sestrinska marka Vauxhall početi da zarađuju tek 2020. godine, to se ipak dogodilo dve godine ranije. Tako je kraj 2018. godine ova automobilska marka dočekala sa viškom u kasi od čak 859 miliona evra.

Poslednje godine saradnje GM i Opela i konačni raskol?

Ovakav rezultat nemačkog giganta još više dobija na težini ako se zna da je Opel poslednjih 5 meseci 2017. godine, nakon što je prešao iz ruku General Motorsa u vlasništvo PSA, poslovao sa gubitkom od oko 180 miliona evra.

Iako su Opel i Vauxhall u poslednjim godinama poslovanja pod GM-om pokazivali znake finansijskog oporavka i postepenog vraćanja na put dobitka, američki auto-gigant ipak je odlučio da ih proda, što je ozvaničeno 1. avgusta 2017. godine.

Krajem februara 2017 grupacija PSA je izrazila želju za kupovinom Opela i Vauxhall-a za 2,2 milijarde dolara, zauzvrat tražeći da vlasnik GM plati sve dugove prema britanskim i nemačkim penzijskim fondom u iznosu od 3,2 milijarde dolara, kao i garanciju da će platiti 9,8 milijardi dolara za buduće penzionere i radnike koji će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Inovacije uvedene nakon prelaska u PSA grupaciju

Po preuzimanju Opela i Vauxhalla, prvi čovek PSA, Karlos Tavares vrlo brzo je smanjio broj zaposlenih u nemačkim fabrikama za 3.700, a oko 2.000 radnih mesta “premešteno” je iz Riselshajma (Nemačka) u Francusku.

Tavares je takođe smanjio broj neprodatih vozila koja stoje na lageru za 32.000, zaključno sa 31. decembrom 2018. Ove i druge mere omogućile su oporavak Opela i Vauxhalla i profitabilnu 2018. godinu.

Inače, pre 2018. godine, Opel je poslednji put bio profitabilan još u prošlom veku, ali iz nemačke kompanije veruju da sada sledi period blagostanja i još većeg napretka u poslovanju.

Ukoliko u svom posedu imate neki Opel-ov polovnjak ili možda čak i havarisano voziloobratite se nama. U najbržem mogućem roku dolazimo na lice mesta i po fer i realnoj ceni otkupljujemo svako polovno vozilo.

FILED UNDER: BLOG