Novi Renault Arkana SUV stiže na tržište Zapadne Evrope

Novi model franckuskog proizvođača automobila Arkana je prvi put predstavljen u avgustu 2018. godine na salonu automobila u Moskvi i prvobitno je bio namenjen samo za rusko tržište, makar po rečima jednog od rukovodećih ljudi kompanije Renault kada se radi o dizajniranju automobila, Lorensa van den Akera.

prikaz odraza u bočnom retrovizoru automobila u pokretu

Međutim, zbog popularnosti krosovera širom Evrope, kao i zbog činjenice da skoro svi veliki proizvođači automobila imaju makar jedan ovakav model, kompanija je odlučila da lansira Arkanu SUV za početak na britansko tržište po ceni od 25,300 funti, odnosno 29,200 evra.  

Nova Arkana će se proizvoditi u Busanu, Južna Koreja, a prva isporuka za britansko tržište se očekuje tokom septembra 2021. godine, a kasnije i širom Evrope. 

SUV modeli postaju sve popularniji na tržištu

Iz Kompanije Renault tvrde da je Arkana prvi komercijalni model ovog tipa automobila, koji inače postaje sve popularniji na svetskom tržištu. Zato se odlučuju na lansiranje još jednog, uprkos činjenici da već na raspolaganju imaju dva modela sličnih karakteristika – Kadjar i Captur.

Evropska verzija modela se temelji na saradnji tri proizvođača automobila – Renault, Nissan, Mitsubishi sa CMF B platformom koju koriste Clio i Captur. Arkana će takođe dobiti RS verziju sa znatno dinamičnijim izgledom i cenom od 34,600 evra.

Kupci u Velikoj Britaniji i širom Evrope, moći će da biraju između 1.6-litarskog benzinsko-električnog hibridnog motora sa 142 konjske snage ili 1.3-litarskog benzinskog motora sa 12V poluhibridnom tehnologijom i 138 konjskih snaga.

prikaz merača brzine

Renault Arkana je spoj salonske elegancije i njegove SUV terenske namene

Što se tiče izgleda samog automobila, ističe se po robusnim lukovima iznad svih točkova, ali ga karakterište rastojanje od zemlje od 190mm klasično za SUV modele. Dimenzije modela su 4,5m dužine i 1,57m visine što ga čini poprilično velikim automobilom, a njegovoj visini doprinose i točkovi visine od gotovo pola metra. 

Prtljažnik je zapremine 513 litara, a smanjuje se na 438 litara kod hibridnih modela, što ga čini pogodnim za porodična putovanja, a LED tehnologija na farovima doprinosi njegovoj eleganciji.

Kao i većina modernih automobila, Arkana ima ekran namešten na kontrolnu tablu automobila sa širinama od 10cm, 17cm, 25cm, a mogu se naći i sa ekranom osetljivim na dodir sa širinama od 17cm i 23cm.

Za tržište koje čine zemlje bivše Jugoslavije, Renault-Nissan Adriatic sprema isti ovaj model, samo pod drugačijim nazivom – Megane Conquest sa malim izmenama. Popularnost modela Renault Megane je velika na našem tržištu, pa se odluka da zadrže to ime kod novog modela čini potpuno racionalnom. 

Da li prodajete stari automobil?

Ukoliko ste dobro informisani o svetu auto industrije, sigurno ste upoznati sa činjenicom da su automobili francuskog proizvođača čest izbor vozača u Srbiji. 

Naša agencija je često imala susret sa otkupom polovnih automobila (cena otkupa automobila je važan faktor) ove marke, ali i mnogih drugih, s obzirom na to da se bavimo kupovinom svih modela bez obzira na njihovo stanje, kao i da vršimo besplatnu procenu njihove vrednosti. Kontaktirajte nas, pa se uverite i sami u profesionalnost našeg rada.

FILED UNDER: BLOG