Hyundai Tucson N – novi modeli sa električnim pogonom

Proizvođač automobila Hyundai najavio je cene za nove modele automobila Hyundai Tucson N serije sa električnim pognom. Jedna verzija će biti hibridna u potpunosti, dok će druga imati mogućnost dopunjavanja električnom energijom (PHEV) preko električnih pumpi.

prikaz crnog volana sa Hyzndai logoom

Najavljeno je da će vozila iz Hyundai Tucson N serije sa električnim dotokom biti plasirana tokom 2021. godine sa cenama između 40,000 i 45.000 evra u zavisnosti od opreme i načina dotoka električne energije.

Razlike i sličnosti dva nova električna modela

Osnovna razlika između ovih modela je u tome što se poptuno hibridna vozila dopunjavaju tokom vožnje, dok plug-in hibridi imaju mogućnost dopune svojih elektromotora na elektropunjaču, a domet same vožnje je veći. 

I jedan i drugi model imaju 1.6-litarski četvorocilindrični benzinski motor, ali naravno sa različitim stepenom električne asistencije. Potpuno hibridna verzija novog modela Hyundai Tucson N serije imaće eletrični motor sa 59 konjskih snaga i bateriju od 1.49kWh za maksimalnih 227 konjskih snaga i obrtni momenat od 350Nm.

Hibridni motor daje izuzetnu snagu novom modelu, ali takđe smanjuje emisiju CO2 na 131g/km. Sa druge strane, varijanta modela sa električnim punjačem ima jači električni motor od 90 konjskih snaga i jaču bateriju od 13.8kWh čime se razvija mogućnost za dostizanjem snage od 261 konja i obrtnog momenta od takođe 350Nm, kao kod prvog električnog modela.

električni automobil na punjenju

Međutim, iako ima jaču bateriju, snažnijem modelu treba više vremena da razvije brzinu od 0 do 100 km/h, što je 8,6 sekundi, dok je kod potpuno hibridnog modela to ravno 8 sekundi. Sa druge strane, Hyundai Tucson u verziji motora sa mogućnošću dopune električne energije, ima manju potrošnju i znatno niži nivo emisije ugljen-dioksida u iznosu od 31g/km.

Najjeftinija verzija iz N serije, od 148 konjskih snaga i obrtnim momentom od 250Nm neće imati električnu asistenciju, pa će kao takav moći da razvije brzinu od 190 km/h i ubrzanje od 0-100 km/h za 10.3 sekundi. Ono što karakteriše pomenutu verziju je pametni ručni menjač sa vezom za kvačilo od 48 volti.

Hyundai je na svojim pređašnjim modelima bez električnih motora već imao opciju automatksog menjača sa 7 brzina, sada uz hibridnu asistenciju.

Takođe, razlike u odnosu na cenu kod novih modela ogledaju se i prema tome što će model sa prednjim pogonom imati 148 konjskih snaga, dok će varijanta modela sa pogonom na sva četiri točka imati 178 konjskih snaga i nešto veću cenu.

Sitne estetske izmene za sportskiji izgled

Noviteti u vezi sa pogonom automobila, kao i nekim vizualnim detaljima na unutrašnjosti i spoljašnjosti automobila, potpomažu N serije Hyundai Tucson modela da bude pravi konkurent Volkswagen Tiguan R seriji terenaca. 

Standardne aluminjumske felne od skoro pola metra, crna sportska sedišta i aluminijumske pedale predstavljaju finije izmene na automobilu, zbog kojih on izgleda poprilično sportski. Standardna oprema automobila uključuje senzore za parking, grejače sedišta, dvozonsku klimu, bežično punejnje mobilnih telefona, kao i ekran na kontrolnoj tabli od 25cm.

Na tržištu automobila postaju sve zastupljeniji modeli sa električnim pogonom, a pitanje je trenutka kada će i kod nas doći do ekspanzije ovih vozila. Nije moguće utvrditi kada će to biti, ali sigurno je da se sve više razvija sistem kupoprodaje automobila.

Da li prodajete polovno vozilo?

Ukoliko je odgovor potvrdan, možete nas kontaktirati i detaljnije se raspitati o uslovima otkupa polovnih automobila kojim se bavimo. Dobićete ponudu prema objektivnoj proceni i u skladu sa realnom vrednošću vozila.

FILED UNDER: BLOG