Goodyear dizajnirao gumu za leteći automobil

Leteći automobili, iako još uvek u domenu naučne fantastike, jednog dana mogli bi da poremete tradicionalne biznise u oblasti automobilizma. Kako bi to predupredila, Goodyear kompanija je dizajnirala gume bez vazudha, nazvane Goodyear Aero, koje bi funkcionisale poput propelera. Gume sa zašiljenim vrhom koji se ponaša poput ventilatora omogućava točkovima da se okrenu i podignu automobil u vazduh.

Automobilska guma

Konceptualni dizajn koga čeka dug put

Glavni operativac kompanije Goodyear, Kris Helsel, izjavio je kako je dizajn osmišljen tako da zagolica maštu i pokrene diskusiju o načinu transportacije u budućnosti. Iako je trenutni dizajn letećih guma u domenu konceptualnog, ovo nije prvi put da se o takvom načinu prevoza govori.

Inovacije kao put kojim se češće ide

Trka koja se neprestano odvija u automobilskoj industriji, od električnih automobila, dizajnerskih vratolomija i automobila koji mogu da dostignu sumanute brzine, uzima svog maha i u inovativnom pristupu koji se tiče samog koncepta vožnje. “Kompanije gledaju u nebo tražeći odgovor na izazove urbanog transporta i sagorevanja izduvnih gasova.

Rad na naprednim tipovima guma i materijala potrebnog za to nas je doveo do točka koji bi mogao da služi kao tradicionalna guma na putu i kao pogon za leteće automobile” dodao je Kris Helsel.

Stručnjaci za letenje odmahuju glavom

Avijacijski eksperti sumnjaju da bi hibrid gume nalik propeleru ikada mogao da se izdigne sa zemlje. Teško je zamisliti da točkovi mogu da zadovolje težnju automobila da se uzdigne sa zemlje i da pobede silu gravitacije.

Rotacijska brzina potrebna za takav poduhvat teško može da bude zadovoljena automobilskim gumama” izjavio je Danijel Kod, profesor mehaničkog inžernjeringa sa Univerziteta San Dijego.

Sličnost sa već postojećim automobilima

Iako je sam koncept letećih automobila i svega što ih okružuje futuristički, dizajn Aero guma kompanije Goodyear osnovu nalazi u tehnologiji sličnoj onoj koja već postoji u automobilu. Na primer, Aero gume će imati kombinaciju optičkih senzora i veštačke inteligencije koja nadgleda stanje guma i komunicira sa ostalim automobilima i pratećom infrastrukturom.

Neki od postojećih automobila imaju sposobnost da komuniciraju jedni sa drugima kako bi izbegli nesreće. I neki automobili već poseduju vazdušne senzore u gumama koje vozače obaveštavaju o niskom pritisku ili probušenoj gumi.

A ukoliko već planirate da uštedite za leteći automobil i rešite se polovnog koji Vam više nije potreban, javite nam se. Otkup svih vrsta automobila i isplata odmah!

FILED UNDER: BLOG