General Motors prodaje Opel i Vauxhall francuskoj firmi PSA

Događaj koji bi mogao uzdrmati globalnu auto industriju! Dženeral motors i francuski proizvođač automobila PSA Grupa izjavili su da su u razgovorima koji bi mogli dovesti da PSA kupi evropski deo GM-a.

General Motors prodaje Opel francuskoj kompaniji

Opel je jedan od najprodavanijih marki sa kojima naša agencija za otkup polovnih automobila svakodnevno posluje. Budući da je Opel popularan brend, biće zanimljivo videti šta će se desiti sa ovim razgovorima u budućnosti.

Tako bi PSA, vlasnik brendova Peugeot, Citroen, akvizicijom GM-ovih brendova Opel i Vauxhall ostvario tržišno učešće od 16.3 % na evropskom tržištu putničkih automobila, postavljajući grupaciju na drugo mestu u regionu, iznad francuskog rivala Renault SA i iza nemačkog giganta Volkswagen AG.

Problem sa birokratijom

Bilo kakav dogovor će morati da prevaziđe finansijske, industrijske i političke prepreke.  Nemački industrijski sindikat IG Metal ispalio  je hitac upozorenja, rekavši da ako su kompanije razgovarali o prodaji Opela bez učešća sindikata, to bi bilo kršenje svih nemačkih i evropskih prava zajedničkog donošenja odluka. Nemački ministar ekonomije Brižit Cipris je rekla da je potpuno neprihvatljivo da su razgovori o kupovini GM evropske Opel jedinice održani bez konsultacija sa nemačkim sindikatima i lokalne samouprava.

Francuska vlada, koja poseduje 14 odsto PSA, može da podrži sporazum koji bi pomogao PSA da dostigne „kritičnu masu“, izjavio je izvor iz Ministarstva ekonomije Rojtersu. Vlada će „obratiti posebnu pažnju na uticaj u smislu radnih mesta i industrijskog uticaja ovih inicijativa“, rekao je izvor. Francuska je usred žestoke nacionalne izborne kampanje pa nas podrška francuske vlade ne čudi.

Obe kompanije nisu bile izričite u izjavama da dogovor nije siguran, ali su investitori to shvatili kao dobar znak, pa su akcije  PSA, vlasnika Peugeot i Citroen brendova, porasle za 3,7 odsto, dok su akcije GM skočile za 3,5 odsto.

Zanimljivo je da su akcije u Fijat takođe porasle za 3,9 odsto, jer su investitori spekulisali da jedna konsolidacija može da dovede do druge. Direkor Fiata Serđo Markione se zalaže već više od godinu dana da se GM spoji sa njegovom kompanijom.

Kako bi prodaja Opela uticala na General Motors

Prodajom brendova Opel i Vauxhall, koji su u vlasništvu GM-a od 1925. godine, bi značilo da GM neće moći da ospori poziciju Volksvagena i Toyote kao najvećih svetskih proizvođača automobila u bliskoj budućnosti.

Ovaj potez bi mogao naterati GM da se više fokusira na autonomne tehnologije. Dalje prednosti su nejasne za GM, i promena u sastavu Opel i Vauxhala, koji zajedno zapošljavaju hiljade ljudi i proizvode milione vozila, može biti veoma komplikovan proces. Takođe se može pojaviti problem intelektualne svojine. GM je zamalo prodao Opel u 2009. godini, ali je dogovor kasnije propao.

FILED UNDER: BLOG