Ford Mondeo zvanično prestaje sa proizvodnjom 2022. godine

logo automobila Ford

Ford Mondeo, nekada jedan od najpopularnijih porodičnih modela automobila na svetu, počeo je sa proizvodnjom 1993. godine i prodao se u preko 5 miliona primeraka samo u Evropi. Poređenja radi, 2001. godine, u Velikoj Britaniji je prodato 86.500 primeraka, dok je u 2020. godini prodato 2.400. 

Vidimo jasan pad popularnosti ovog automobila i zašto je odlučeno da postepeno dođe do smanjenja proizvodnje, koja će se zvanično okončati 2022. godine u martu.

Pad u potražnji za Ford Mondeom je odraz trenda u autoindustriji

Promena koja se odigrava, odrazila se na celu autoindustriju i odnosi se na to da se sve manji broj ljudi, koji je u potrazi za porodičnim automobilom, odlučuje za limuzinu ili veliki hatchback

Takvo je stanje i sa Fordom, gde se 39 procenata novih vlasnika ovog proizvođača automobila u 2020. godini, odlučilo za SUV modele ili crossover-e.

SUV modeli su postali popularni zbog svog dizajna, sigurnosti, preglednosti, prostranosti, a imaju i karakteristike terenskih vozila, dok se njihova upravljivost godinama poboljšava, a terenske sposobnosti se smanjuju jer se izbacuje integralni pogon. Ovom trendu nije odoleo ni Ford, kao jedan od najvećih proizvođača automobila u svetu. 

prednji prikaz automobila Ford

Koji model bi mogao biti naslednik Fordove limuzine?

Ova kompanija planira da iskoristi svoje proizvodne kapacitete koje ima u Valensiji, kako bi nastavila sa proizvodnjom SUV modela, kao i da više resursa ulaže u automobile na električni pogon. 

Nakon prestanka proizvodnje Mondea, planira se veći fokus vezan za proizvodnju 2,5 litarskog hibridnog modela motora koji već koristi KugaPHEV, regularna hibridna Kuga i hibridne verzije Galaxy i S-max modela.

Ford Kuga treće generacije nudi dosta pogodnosti onima koji traže malo više mesta u automobilu za svoju porodicu. Iako postoje modeli koji su prostraniji, Kuga nudi odličnu dinamiku vožnje zajedno sa sigurnosnim paketom što je čini konkurentnom na tržištu. 

Ovaj model dolazi u dve verzije EcoBlue motora sa 1,5 i 2 litre, odnosno 120 i 190 konjskih snaga. Osim toga, postoji mogućnost hibridnog priključka koji omogućava napajanje električnom energijom.

Otkup polovnih automobila

Uviđamo da dolazi do novih trendova prilikom kupovine automobila, s obzirom da se sve veći broj ljudi okreće novijim i savremenim modelima. Ukoliko planirate prodaju starog vozila, kontaktirajte nas što pre kako bi dobili bolju cenu za vaš stari auto i samim tim mogli da pazarite bolje novo vozilo.

FILED UNDER: BLOG