Električni automobili i vozila sa Sajma u Parizu 2016

Ovogodišnji Međunarodni sajam automobila u Parizu je ugostio najveće svetske proizvođače koji su predstavili svoje novitete pariskoj publici. Među brojnim premijerama novih modela i atraktivnih konceptnih vozila, posebna pažnja je bila usmerena na to koji će se kompletno električni automobili pojaviti na sajmu u Parizu. Ove godine je Sajam automobila u Parizu ugostio 7 veličnstvenih električnih automobila, a čak iako to ne zvuči kao mnogo, svaki je imao poseban značaj i doprinos industriji automobila sa električnim motorom. Da li će to imati uticaj i na buduću prodaju i otkup polovnih automobila?

Renault Trezor izložen električni automobil Sajam u Parizu 2016

Evo koji su i zašto su tako interesantni.

Mercedes-Benz Electric Drive – Generation EQ

Mercedes Benz - Generation EQ električni automobil Sajam u Parizu 2016

Mercedes Benz je nezvanično najavljivao da će električni model u Parizu biti dometa od 500 km, ipak to se nije desilo. Mercedes je na Sajmu u Parizu predstavio Generation EQ koji se odlikuje fantastičnim, futurističkim izgledom, koji otprilike najavljuje smer u kom je planirana dalja proizvodnja Mercedes električnih automobila pod sub-brend imenom EQ. Kako izgled ovog automobila asocira na najavljeni GLC model koji će se pojaviti u novom Iron Man filmu. Svakako interesantan elektro automobil koji ćete želeti da vidite. Sam izgled je proizveden sa ciljem što bolje aerodinamike, a prvi model će se pojaviti kroz tri godine.

BMW električni skuter – Motorrad C Evolution

BMW C evolution Motorrad Pariz 2016

BMW je na ovogodišnjem sajmu u Parizu prikazao novi C Evolution električni skuter iz Mottorad linije. Skuter dolazi u dve verzije za koje je karakterističan 48-peak-hp električni motor. Za slabiju verziju ovog skutera karakterističan je domet od 100km pri maksimalnoj brzini od 120km/h. Jača verzija može da se pohvali dometom od 160km i maksimalnom brzinom od 130km/h. Oba modela dolaze sa redizajniranim kablom za punjenje koji će pružiti više opcija i zauzimati znatno manje prostora.

Volkswagen e-Golf

Volkswagen e-Golf električni automobil Sajam u Parizu 2016

Ko ne voli dobri stari Golf iz Volkswagena? Nevezano od toga koja je serija niti model, Golf je uvek bio omiljeni model. E pa, kako je Sajam u Parizu pokazuje, ljubitelji Golfa, koji žele da ostanu maksimalno ekološki orijentisani, imaće priliku da voze Volkswagen e-Golf, električnu verziju ovog klasika. Naravno, već je uveliko poznat ovj Volkswgenov koncept, ali je novi model doživeo brojna poboljšanja kao što je kapacitet baterije za rad motora, koji će moći da dosegne čak 300 km, što je više nego duplo jače u odnosu na postojeći e-Golf model.

Volkswagen I.D. koncept

Volkswagen ID koncept električni automobil Sajam u Parizu 2016

Volkswagen ne staje sa svojim električnim inovacijama, što je nedavno potvrđeno i iz same kompanije koja u potpunosti okreće svoja istraživanja električnim vozilima, posle nečuvenog Dizelgejt skandala, pa je pored e-Golfa predstavljen i potpuno futuristički Volkswagen I.D. koncept koji je samo jedan od modela koji će biti lansirani između 2020. i 2025. godine iz Volkswagena. Izgled svakako nije za zanemarivanje.

Opel Ampera-e

Opel Ampera-e električni automobil Sajam u Parizu 2016

Opel Ampera, skoro identična verzija električnog Chevrolet Bolt-a, imala je svoju evropsku premijeru na međunarodnom sajmu automobila u Parizu. Ukoliko su navodi nemačke kompanije tačni, vezani za činjenicu da Opelov električni automobil može da pređe famoznih 400km, onda ga ovaj rezultat svakako stavlja na prvo mesto zahvaljujući najvećem radijusu kretanja na tržištu u odnosu na ostale proizvođače.

Renault Trezor koncept

Renault trezor 2016

Jednan potpuno neuobičajen izgled je definitivno privukao veliku pažnju, pogotovo što je u pitanju francuski proizvođač automobila na Sajmu u Parizu. Reno je napravio odvažan korak kada je dizajn električnog automobila u pitanju te njegov novi model pomalo podseća na stari Betmobil. Šalu na stranu, Renault Trezor je bio inspirisan starim modelima, kojima je dodata neosporna doza futurizma što se pogotovo vidi kroz neverovatan krov koji svojim podizanjem ujedno čini i vrata.

Renault Zoe

Renault Zoe električni automobil Sajam u Parizu 2016

Baš kao što Volkswagen ne miruje sa električnim vozilima najavljenim za budućnost, tako i Renault prikazuje čak dva potpuno električna automobila na ovogodišnjem sajmu. U skladu sa tim što je domaćin Sajma. U pitanju je još jedan električni automobil, koji baš kao i pomenuti VW, dobija veliko unapređenje u kapacitetu baterije automobila i njegovom dometu. Procenjuje se da će novi model Reno Zoe automobila, imati domet od 400km što je skok za 160 km u odnosi na prethodnika.

Tržište električnih automobila definitivno ne spava i utrkivanje je otpočelo, pa preostaje da vidimo kako će se to odraziti i na tržište polovnih automobila kojim se mi pretežno bavimo u Beogradu i šire. Najpre je potrebno uložiti u infrastrukturu za električne automobile, pa se tek kasnije možemo baviti drugim pitanjima.

FILED UNDER: BLOG