Da li je kompaniji Tesla poljuljano vodeće mesto na tržištu električnih automobila?

Industrija električnih automobila poprilično brzo napreduje, na tržištu se pojavljuju novi proizvođači poput NIO kompanije, pa je i Tesla rešila da ne sedi skrštenih ruku, već da se ponaša proaktivno.

kartica sa logoom kompanije Tesla

Ne tako davno, na tržištu nije postojala velika konkurencija, ali se situacija drastično promenila u poslednjih godinu do godinu i po dana. Ipak, kompanija nastavlja da posluje itekako profitabilno, što se naročito vidi na primeru prodaje Tesla 3 modela, koji je u Velikoj Britaniji jedan od najprodavanijih automobila.

Da li postoje razlozi za brigu?

Pre samo nekoliko godina, na teritoriji Velike Britanije, jednom od najvećih tržišta električnih automobila, kupci su mogli da biraju samo između modela automobila Nissan Leaf i Tesla, dok je danas situacija drastično promenjena.

U takmičenje za proizvodnju najboljih elektro vozila se uključilo još mnogo konkurentata, Tesla je znatno napredovala, dok se iz Nissan-a  nadaju da bi novi model Ariya mogao da prodrma tržište.

Danas se nova Tesla Y poredi na testovima automobila sa neverovatnim modelom Audi Q4 e-tron, što dovoljno govori o napretku kompanije za samo nekoliko godina.

Tesla s kao brend veoma visoko rangira zbog posebnog pristupa biznisu, preuzimanja rizika i osvajanja novih neistraženih tržišta. Pored toga, Elon Musk, vlasnik kompanije je nekoliko puta izjavio kako se raduje novoj konkurenciji na tržištu, jer je veoma bitno da ima što više vozila na struju u svetu.

Sa druge strane, to su potencijalni problemi za kompaniju, konkurencija je sve veća, ideje se kopiraju od kompanije Tesla, tako da tržište postaje sve popunjenije modelima različitih proizvođača koji liče jedni na druge.

prikaz vozača u automobilu Tesla

Koja su najbolja rešenja za dalje poslovanje?

Iako se i najboljima poput kompanije Tesla dešavaju greške, ipak ne prestaju sa efikasnim radom i integrisanjem nove tehnologije u svoja vozila. Najavljuje se nova platforma sa integrisanim baterijama, manja težina i veći domet, što će biti promene kod modela Tesla Y.

Razlozi za brigu zbog velike konkurencije postoje, ali sve dok glavni takmaci na tržištu ne krenu da implementiraju sopstvene originalne ideje, Tesla će držati primat.

Prema mnogim stručnjacima, najbolje rešenje za kompaniju Tesla je da nastavi putem kojim je krenula i bude predvodnik u plasiranju novih rešenja za svoje automobile, koji će poboljšati vozačevo iskustvo, kao i poboljšati svest o zaštiti životne sredine.

Elon Musk je najavio masovnu proizvodnju modela Tesla Cybertruck, verziju automobila koja više podseća na one koji će se voziti na Marsu. Iako je tokom ove godine bilo problema sa nabavkom mnogih delova za automobile, u kompaniji ne planiraju da smanje proizvodnju.

Za sada je malo verovatno da ćemo ovo vozilo u skorijoj budućnosti videti u Evropi zbog malog apetita ovdašnjeg tržišta za ovako velikim vozilima, kao i zbog određenih zakonskih regulativa. 

Verzija u originalnoj veličini će biti dostupna samo u SAD-a, ali su u skladu sa svojojom dovitljivošću i prilagođavanju različitim tržištima, čelnici kompanije Tesla najavili proizvodnju manje verzije za međunarodno tržište.

Za sada možemo da se nadamo da će neka od ovih manjih verzija dospeti i u Srbiju u skorijoj budućnosti, te da ćemo imati prilike da se provozamo u ovim vozilima budućnosti.

Da li je prodaja starog automobila ispaltivo rešenje?

Tržište kod nas još uvek nije spremno za ova napredna vozila u velikoj meri, ali je činjenica da su ljudi počeli da razvijaju navike i potrebe za češćom zamenom automobila, zbog čega se mnogi odlučuju za prodaju.

Ukoliko ste i vi jedan od njih, potrebno je da znate da je otkup automobila naša svakodnevna rutina i da smo veoma profesionalni u svom poslu. Pored otkupa, bavimo se i besplatnom procenom vrednosti automobila, pa tako bez dodatnih ulaganja možete znati za koliko se vozilo može prodati.

FILED UNDER: BLOG