Da li će koncept „pametnih puteva“ ubrzati razvoj autonomnih vozila?

Industrija autonomnih vozila je industrija budućnosti, a velike kompanije uveliko rade na razvoju veštačke inteligencije kako bi masovna proizvodnja počela što ranije. 

Pogled iz kabine automobila na putRazočarani sporim napretkom tehnologije u samovozećim automobilima, kompanije preusmeravaju pažnju na puteve kojima će se automobili kretati, a sve u cilju što bržeg izlaska autonomnih vozila na tržište. 

Nejasno je kada će vozila bez vozača postati deo naše svakodnevnice, jer je budućnost prepuna izazova koji se moraju prevazići da bi se počelo sa masovnom proizvodnjom, ali ono što je sigurno je da je takva budućnost neizbežno pred nama.

Šta podrazumeva koncept “pametnih puteva” i kako bi on trebao da funkcioniše?

Jednostavno povezivanje – komunikacija između ceste i vozila

Koncept “pametnih puteva” podrazumeva ugradnju semafora, uličnih znakova, kamera, senzora, radara i drugih objekata saobraćajne infrastrukture, koji komuniciraju sa autonomnim vozilima. 

Huawei je jedna od kompanija koja konstantno ulaže ogromne napore u razvoj pametnih puteva. Ovaj pomalo apstraktan koncept je lakše shvatiti na njihovom poligonu u istočnoj Kini.

Na putu dužine 4 kilometara autobusi se sami zaustavljaju, ubrzavaju, skreću i izbegavaju prepreke na osnovu signala koje neprestano dobijaju iz okoline. 

“Autonomna vožnja je neodoljiv trend, ali razvoj autonomnog vozila sam po sebi nije dovoljan.” – rekao je Jiang Wangcheng, predsednik za informacione i komunikacione tehnologije kompanije Huawei. “Jedino rešenje je dobijati više informacija sa puteva”.

Autonomno vozilo u putu

5G mreža, “pametni putevi” i samovozeći automobili

Ono što zvuči kao naučna fantastika, zapravo polako postaje naša stvarnost. Koncept “pametnih puteva” podrazumeva dvosmernu komunikaciju i bežičnu razmenu podataka između ceste i vozila, omogućenu sistemom hardvera, softvera i firmvera. 

Potrebno je naglasiti i da razvoj 5G mreže ima ogromnu ulogu u razvijanju ove infrastrukture, zbog brzine konekcije koja je krucijalna za nesmetano funkcionisanje čitavog sistema. 

Niko neće primetiti ako se video na internetu učita pola sekunde kasnije, međutim tih pola sekunde kašnjenja u komunikaciji između vozila i ceste može prouzrokovati nesreću na drumu.

Zbog svega navedenog revolucija automobilske industrije, koja uveliko traje, svoj pun potencijal neće dostignuti još dugi niz godina.

Trka za stvaranje uspešnog i sigurnog autonomnog vozila direktno zavisi od unapređenja puteva, ali i od razvoja bežične mreže i veštačke inteligencije, a ogroman broj konkurenata na tržištu, koji se bore za svoj tržišni udeo nesumnjivo će doprineti bržem razvoju autonomnih vozila.

FILED UNDER: BLOG