Bugatti i Rimac Automobili su ozvaničili saradnju

Rezultat saradnje kompanije Bugatti (Porsche) i hrvatskog proizvođača Rimac Automobili je najnoviji ogranak Bugatti Rimac LLC, sa fabrikom stacioniranom u Francuskoj (Molsheim).

dva parkirana automobila

Ozvaničenost saradnje značila je i uključivanje specijalizovane firme za razvoj napredne tehnologije za električna vozila, Rimac Automobili, u saradnju sa velikom kompanijom Porsche, krovne firme kojoj Bugatti pripada.

Čime je rezultiralo ozvaničenje saradnje?

Nova kompanija, Bugatti Rimac LLC je 45% u vlasništvu kompanije Porsche, a 55% pripada mladoj firmi Rimac Group, gde je CEO Mate Rimac, mladi hrvatski preduzetnik sa udelom od 37% vlasništva.

Predsedavaući kompanije Porsche, Oliver Blume i njegov zamenik, Lutz Meschke, igraće ulogu supervizora kada krene program razvoja. Bugatti Rimac će u budućnosti biti stacionirana u Hrvatskoj, a glavnu izvršnu ulogu imaće Mate Rimac, uz pomoć bivšeg direktora firme Bugatti, Cristophe Piochon-a.

Mate Rimac je izjavio kako je počastvovan što će biti na čelu jedne takve grupe ljudi, koja će raditi na ovom revolucionarnom konceptu. Naročito je optimističan prema tome kakvu će ulogu Bugatti Rimac imati na kompletno tržište prilikom razvijanja i plasiranja hiperautomobila sa specijalizovanom tehnologijom.

Kompanija Porsche planira da ima ulogu stratgeijsko partnera, dok će operativniji deo posla obavljati stručnjaci iz Rimac Automobili grupe, ali je ipak velika želja sa obe strane za zajedničku saradnju. 

prikaz brze vožnje

Kakvi su planovi za razvoj?

Plan je da Bugatti Rimac ima zasebno odeljenje posvećeno razvoju nove tehnologije, gde će se implementirati i ralizovati nove ideje u vezi sa pogonskim sklopom vozila, baterijama i svim ostalim komponentama.

Uprkos svemu, Bugatti i Rimac će ostati odvojeni brendovi, zadržavajući svoje trenutne proizvodne kapacitete u svojim državama. Planira se da od 2023. godine ako sve bude išlo kako treba, novoformirana kompanija bude stacionirana na lokalitetu Rimac Campus u okolini Zagreba i da ujedno uposli 2.500 ljudi.

Ova saranja će imati uticaj na razvoj obe kompanije, a naročito na Bugatti, s obzirom da se razmatra preuzimanje tehnologije električnog napona velike snage namenjenje sportskim električnim automobilima i to kao zamena za W16 benzinske motore.

Pored zajedničkih planova, dve firme nastavljaju da rade na svojim planovima, pa tako programi Rimac Nevera i Chiron hypercar nastavljaju da rade zasebno. Iako se radi o zasebnim programima, Oliver Blume smatra da bi saradnja mogla da doprinese u budućnosti, a istakao je veliko iskustvo kompanije Bugatti u proizvodnji snažnih hiper automobila i sjajnu tehnologiju koju primenjuju u kompaniji Rimac.

Ono što je zanimljivo je to što je celokupan plan za razvoj planiran u Hrvatskoj, našem suseda, pa će tako i ljudi sa ovih prostora imati priliku da se možda bolje upoznaju sa inovacijama u svetu automobilizma. Iako su to sjajni planovi za budućnost, u Srbiji još uvek nema sličnih inicijativa, a najveći broj kupaca se i dalje oslanja na kupoprodaju polovnih vozila.

Da li prodajete svoje polovno vozilo?

Ukoliko želite da prodate stari automobil i planirate da tako uštedite za kupovinu novog, na pravom ste mestu. Otkup polovnih automobila je naša uža specijalnost, a kupujemo bukvalno sve. 

Bez obzira na model ili stanje, možete nas pozvati. Vršimo besplatnu procenu vrednosti automobila i nakon toga nudimo realne cene. Havarisani automobili su takođe nešto što redovno kupujemo, tako da nemojte mnogo razmišljati, jer možete dobiti keš na ruke za bilo šta što imate na prodaju.

FILED UNDER: BLOG