Audi zvanično predstavio novi E-Tron GT konceptni model

Na sajmu automobila u Los Anđelesu predstavljen je koncept budućeg luksuznog, električnog E-Tron GT automobila koji dolazi iz Audi kompanije, a na tržištu bi ovaj model trebalo da se pojavi krajem 2020. godine.

Audi E-Tron

Audi je saopštio da se serijski model E-Tron GT neće previše razlikovati od konceptnog modela, a svi koji su imali prilike da vide uživo izgled ovog vozila smatraju da će ovo biti ozbiljna konkurencija Teslinom Modelu S.

Dizajn i osnovne performanse Audi E-Tron GT modela

Ovaj automobil po obliku i dimenzijama umnogome podseća na Audi A7 Sportback model, s tim što ga odlikuje malo više sportskiji dizajn spoljašnjosti. Dužina E-Tron GT modela trebalo bi da iznosi 4,96 metara, a širina 1,96 metara. Visina vozila predstavljena na konceptu je 1,38 metara, dok je međuosovinsko rastojanje 2,90 metara.

Kako se očekuje, E-Tron GT model trebalo bi da bude u stanju da pređe preko 400 km sa punim baterijama, a planirano je da će uz pomoć brzog punjača moći da se, u roku od 20 minuta, napuni oko 80% kapaciteta baterije. Ta količina trebalo bi da bude dovoljna da vozilo pređe oko 320 km bez zaustavljanja.

Kao što nagoveštava sportski izgled karoserije, Audi E-Tron GT poseduje i adekvatne sportske performanse. Pre svega, tu se misli na dva elektromotora, svaki na po jednoj osovini, koji proizvode ukupno 590 ks (434 kW). Takve performanse omogućavaju da automobil razvije brzinu od 100 km/h za oko 3,5 sekundi, dok do 200 km na sat iz mesta može da stigne za nešto više od 12 sekundi. Maksimalna brzina ovog automobila ograničena je na 240 km/h, pre svega radi uštede električne energije i produženja trajanja baterije.

Cena i planovi Audi kompanije

Tehnološki, E-Tron GT model nastao je u saradnji Audi Sport odeljenja sa Poršeom, što znači da deli mehaničku platformu sa Poršeovim električnim modelom Taycan, uključujući tu i pogonske baterije. Procenjena cena ovog modela trebalo bi da se kreće oko 100.000 funti, tj. oko 115.000 evra.

Ovo je inače treći Audijev model na struju, nakon krosovera E-Tron koji se već pojavio na tržištu u septembru ove godine i najavljenog E-Tron Sportback modela, čija se premijera još očekuje, a čiji koncept je predstavljen 2017. godine. Inače, do kraja 2025. godine Audi planira da proizvede 25 električnih modela, uključujući i E-Tron SUV vozilo, čiji koncept bi trebalo da se pojavi 2019. godine.

Dok čekamo da se kod nas razvije tržište električnih automobila, savetujemo vam da se prvo pobrinete za vaše polovne modele. Ukoliko imate neko vozilo kojeg želite da se rešite, pozovite nas i mi ćemo rado otkupiti svako vaše vozilo.

FILED UNDER: BLOG